Νεα κίνητρα για τους οδηγούς που κινούνται με φυσικό αέριο

Happy New Year 2017
Ευτυχισμένο το 2017!
01/01/2017
«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων – Πού έχουν φτάσει βενζίνη και πετρέλαιο
16/01/2017
Happy New Year 2017
Ευτυχισμένο το 2017!
01/01/2017
«Καίνε» οι τιμές των καυσίμων – Πού έχουν φτάσει βενζίνη και πετρέλαιο
16/01/2017
Προβολή όλων

Νεα κίνητρα για τους οδηγούς που κινούνται με φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) ακολουθεί και στην Ελλάδα ανοδική πορεία χάρη σε μια σειρά από πλεονεκτήματα με βασικότερα το μειωμένο κόστος καυσίμου και τους χαμηλούς ρύπους.

Οι εμπορικοί στόλοι επιχειρήσεων εξοπλίζονται ελαφρά ή βαρέως τύπου οχήματα φυσικού αερίου μειώνοντας σημαντικά τον ετήσιο προϋπολογισμός τους. Τα πλεονεκτήματα των οχημάτων φυσικού αερίου είναι πολλά: θεωρούνται, βάσει μετρήσεων οικονομικότερα, είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον και επιτρέπεται να εισέλθουν σε υπόγειους χώρους στάθμευσης, σε επιβατηγά πλοία και να κυκλοφορούν (χάρη στις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές καυσαερίων) σε περιοχές περιορισμένης κυκλοφορίας (π.χ. ζώνες δακτυλίου).

Με βάσει τις τιμές των τελευταίων χρόνων, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Σε όρους απόδοσης, ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου. Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό επιτρέπει τη μετατροπή συμβατικών οχημάτων βενζίνης και πετρελαίου σε διπλού καυσίμου και η αγορά διαθέτει έτοιμες λύσεις χαμηλού κόστους προκειμένου οι οδηγοί, επαγγελματίες και ιδιώτες, να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επένδυση.

Ωστόσο, νέα κίνητρα, αυτή τη φορά από την πλευρά της αγοράς ενθαρρύνουν ακόμη περισσότερο τη χρήση του «πράσινου καυσίμου» στις μεταφορές. Η επιδότηση επαγγελματικών οχημάτων που προωθεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με εταιρείες εισαγωγής οχημάτων αποτελεί μία πρωτοβουλία, την οποία υλοποιούν εδώ και αρκετά χρόνια άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οδηγοί οχήματα φυσικού αερίου με έκπτωση και να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο.

Επιδοτήσεις Επαγγελματικών Οχημάτων

Για την προώθηση της «Αεριοκίνησης» στην Ελλάδα, η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με τις εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, εφαρμόσε μάλιστα και προγράμματα χρηματοδότησης επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων διπλού καυσίμου βενζίνης/CNG. Τα προγράμματα αυτά αφορούν οχήματα από μεγάλες αντιπροσωπείες όπως είναι η Skoda, η Mercedes, η Volkswagen και η Opel.

Πηγή: autotriti.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.