Φυσικό αέριο, ένα καθαρό καύσιμο για την ατμόσφαιρα και την οικονομία

«Στρώνεται» ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση και την αεριοκίνηση
27/11/2016
Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές μετά τη μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραέριο ή φυσικό αέριο.
12/12/2016
«Στρώνεται» ο δρόμος για την ηλεκτροκίνηση και την αεριοκίνηση
27/11/2016
Τι ισχύει με τις ασφαλιστικές μετά τη μετατροπή του αυτοκινήτου σας σε υγραέριο ή φυσικό αέριο.
12/12/2016
Προβολή όλων

Φυσικό αέριο, ένα καθαρό καύσιμο για την ατμόσφαιρα και την οικονομία

Σε αντίθεση με τα αυξανόμενα περιστατικά νοθείας καυσίμου και τα περιστατικά ‘πειραγμένης’ αντλίας που καταγράφονται σε πρατήρια συμβατικών καυσίμων, το φυσικό αέριο κίνησης δεν μπορεί να νοθευτεί γιατί  η παροχή του γίνεται υπό πίεση με ειδικούς αγωγούς απ’ ευθείας από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου σε ειδικό εξοπλισμό στα πρατήρια.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η εγγύηση ότι οι καταναλωτές «παίρνουν ό,τι πληρώνουν»: ένα καθαρό καύσιμο, ασφαλές, το οποίο θεωρείται το οικονομικότερο της αγοράς και το λιγότερο ρυπογόνο.

Η χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές μειώνει τη ρύπανση  (ατμοσφαιρική και ηχορύπανση). Πρόκειται για το πιο καθαρό εναλλακτικό καύσιμο, εκπέμποντας πολύ λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου. Ένα όχημα φυσικού αερίου που λειτουργεί σε σχετικά υψηλά φορτία συνήθως εκπέμπει περίπου 25% λιγότερο CO2 από ένα παρόμοιο όχημα που λειτουργεί με βενζίνη ή diesel.

Ακόμη, η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κατανάλωση ενός καυσίμου το οποίο φέρει όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας εφοδιασμού,  η οικονομία παύει να καταγράφει απώλειες εξαιτίας παράνομων πρακτικών.  Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ),  Γιάννη Αληγιζάκη, «στο 9μηνο τόσο η αγορά όσο και τα στοιχεία των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πτώση. Η συνεχιζόμενη ύφεση είναι μια πολύ σοβαρή αιτία της πτώσης και της κρίσης στον κλάδο των καυσίμων». Ο κ. Αληγιζάκης επεσήμανε ότι οι φόροι και η μεγάλη παραβατικότητα (λαθρεμπόριο, νοθεία  κλπ) οδηγούν σε μειωμένα κρατικά έσοδα, συντηρούν τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά, αποτελούν κίνητρο για λαθρεμπόριο και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Η υψηλή φορολογία οδηγεί σε μείωση καταναλώσεων άρα και δυσκολία της οικονομίας να επανεκκινήσει ενώ δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στις εταιρείες καυσίμων για κεφάλαια κίνησης, σε μια εποχή που το τραπεζικό σύστημα ακόμη προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην προσπάθεια του κλάδου να επιβιώσει» σημειώνει σχετικά.

Το φυσικό αέριο κίνησης δεν μπορεί να νοθευτεί γιατί  η παροχή του γίνεται υπό πίεση με ειδικούς αγωγούς απ’ ευθείας από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε πρόσφατα και αφορά στα πρατήρια βενζίνης που λειτουργούν με πειραγμένες αντλίες, το 14,5% των παραδόσεων ήταν προβληματικές. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά αυξημένο σε σύγκριση με το 4% που είχε καταγραφεί πριν από τέσσερα χρόνια. Οι προβληματικές παραδόσεις εντοπίστηκαν κυρίως στα πρατήρια με τις χαμηλότερες τιμές πώλησης και οι αποκλίσεις από την αναμενόμενη ποσότητα (και αυτή που νόμιζε ότι αγοράζει ο οδηγός-καταναλωτής) έφθαναν το 9,5%.

Από πού μπορούμε να προμηθευτούμε φυσικό αέριο κίνησης

Οι ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν φυσικό αέριο κίνησης και να απαλλαχτούν από το άγχος της ποιότητας του καυσίμου που χρησιμοποιούν.

Πρατήρια Fisikon υπάρχουν σε κομβικά σημεία στην Αττική, την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και το δίκτυό τους διευρύνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λ. Κηφισίας 264), στην Ν. Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών  Θες/νίκης), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λ. Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λ. Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας Στυλίδας). Παράλληλα, το νέο πρατήριο βρίσκεται  στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στην οδό Καναπιτσερή 12 & Ηλ. Βενέζη 4 (Πρατήριο ΕΚΟ – Μ. Κρητικός & ΣΙΑ Ε.Ε.) και σε λίγες μέρες στο Κορωπί επί της οδού Μαρκοπούλου.

Πηγή: xronos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.